Wat doet de menopauze met je huid? En hoe pak je het aan?

 

In de natuur gaat alles in cycli. Periodes van stilstand brengen bloei, zonder verdriet geen geluk en na iedere nacht komt er weer een nieuwe dag.

Net zoals de herfst de overgang is tussen winter en zomer, betekent ook de menopauze een overgang naar een nieuwe fase in het leven.

Als prachtige dames die we zijn, staat deze unieke periode ons allemaal te wachten.

 

Bruiloft, Communiefeest of Lentefeest?

Wat betekent de menopauze voor jouw huid?

Tijdens de menopauze daalt het oestrogeen in je lichaam. Hierdoor ontstaat er een verandering in het evenwicht tussen je mannelijk en vrouwelijk hormoon. De ene dame ervaart deze periode intenser dan de andere. Denk maar aan moodswings, opvliegers, pijnlijke gewrichten of andere signalen zoals plotse huidveranderingen. Dit zowel voor, tijdens als na de overgang.

 • Dunne, broze huid
  Oestrogeen is mede verantwoordelijk voor een vlotte celdeling. In principe genieten we hierdoor iedere 28 dagen van een gloednieuwe huid. Na de menopauze is dit proces vertraagd naar 45-60 dagen.
  Een vlotte celdeling leidt tot een stevige, dikke huid. Bij een vertraagd celvernieuwingsproces ervaren dames hun huid meestal als dunner en brozer dan voorheen.
 • Droge huid
  Een veel voorkomend gevolg van de menopauze is een droge, trekkerige huid.
  Hyaluronzuur is een essentiële werkstof voor de hydratatie van je huid. Wanneer het oestrogeen daalt, daalt de aanmaak van dit werkpaard. Hierdoor houdt je huid minder goed vocht vast met een gevoelige huidbarrière (en droge plekjes) als gevolg.
 • Minder volle huid
  Je vrouwelijk hormoon is verder verantwoordelijk voor de verdeling van de vetten in ons lichaam. Wanneer dit stofje tijdens de overgang afneemt, neemt ook de opstapeling van de vetten in de huid af. Als gevolg hiervan ervaren vrouwen vaak plots een minder volle oftewel ‘ingevallen’ huid.
 • Rimpels in sneltempo
  Collageen is dé ultieme vezel bij uitstek voor een stevige, strakke huid.
  Tijdens de overgang daalt het collageen echter met 2,1% per jaar en neemt ook de dikte van je huid jaarlijks af met 1,1%. Vooral in de eerste maanden/jaren na de menopauze, zie je het resultaat van de collageendaling het sterkst. Fijne lijntjes en diepe groeven tekenen zich sterker af. Een ondersteuning van binnenuit is van noodzakelijk belang.
 • Plotse acne & haargroei
  Deze verandering wordt wel eens vergeleken met de tweede pubertijd. Door de sterke daling van oestrogeen, is er een schommeling in de hormonale balans. Hierdoor komen de mannelijke hormonen meer in de kijker wat zich mogelijks vertaalt in plotse acné (door stugger talg), lokale haargroei of… een dalende stem.

Nood aan advies?
Wij staan graag voor je klaar!

3 Skincare Tips tijdens de menopauze

TIP 1: Laat naar je huid kijken

De overgang heeft een aardige impact op je huid en zet voor sommige dames de huidconditie even helemaal op haar kop. Omdat je huid door een intens proces heen gaat, nemen we je dagelijkse huidverzorgingsroutine best even onder de loep.

Misschien heeft je huid nood aan wat extra hydratatie, voeding of een gerichte ondersteuning voor lokale acné.

TIP 2: Aanpak bij de bron

Wanneer de hormonen doorheen je lichaam gieren, is een verandering in je skincare-routine erg waardevol, maar vaak niet voldoende.

Huidveranderingen als gevolg van de menopauze komen van binnenuit en hebben een impact op diepliggende huidlagen die we van buitenuit niet kunnen bereiken. Een bijkomende ondersteuning van binnenuit is noodzakelijk voor écht resultaat.

Skin Collagen Synergie: jouw dagelijkse bouwstenen voor de aanmaak van collageen

 • MSM samen met Vitamine C en zink zijn essentiële bouwstoffen voor collageen. Pak fijne en diepe lijntjes aan bij de bron!
 • Vitamine C verheldert je huid en licht pigmentvorming op. Jouw capsule voor een dagelijkse glow.
 • Skin Vitality: een moderne multivitamine voor een gezonde, krachtige en diep gehydrateerde huid.

(Deze supplementen zijn niet te koop in onze webshop.)

Wil je graag meer weten over de Skin Collagen Synergie?

TIP 3: Take a PAUSE

PAUSE van Abel was voor ons liefde op het eerste gezicht.

Dit unieke parfum is een uitzonderlijke mix van essentiële oliën die een positieve invloed vertonen op het hormonale welzijn. Iedere olie werd zorgvuldig uitgekozen voor het vinden van innerlijke rust. Zo stabiliseert mimosa de gemoedstoestand terwijl viooltjesblad en hooi rust brengen bij stress.

Pause is het allereerste parfum dat specifiek is ontwikkeld voor dames die doorheen hormonale veranderingen gaan. Wat zijn we trots op dit prachtige parfum dat we sinds enkele weken mogen verwelkomen in ons instituut.

De (Pré) Menopauze Masterclass

Zit jij met vragen rond je (pré) menopauze? Dan is onze (Pré) Menopauze Masterclass zeker iets voor jou.

Op zaterdag 26 november nodigen wij orthomoleculair therapeute Veerle Bastaens uit.

Zij zal je tijdens een GRATIS masterclass van één uur meer info geven over de specifieke noden die je tijdens de (pré) menopauze kent en welke voedingssupplementen je daarbij kunnen ondersteunen.

Jij geniet tijdens deze masterclass van een healthy hapje en drankje.

Per sessie kunnen er maximum 6 personen deelnemen. Wees er dus snel bij om je inschrijving te vervolledigen.

 • DATUM: 26 november om 11u, 14u of 16u
 • LOCATIE: Parfumerie Dierckx, Zimmerplein 30, Lier
 • TARIEF: Gratis
 • INSCHRIJVEN:  Neem contact met ons op